lauantai 18. lokakuuta 2014

Tee-se-itse: paletti Make Up Storen luomiväreille

Tämä menee taas sarjaan Riikan hullut ideat. Ine esitteli blogissaan taannoin Sokoksen alekorista löytämäänsä Make Up Storen palettia. Vähän kävi kateeksi, koska itsekin olen harmitellut sitä, että MUSin luomivärit vaan pyörivät tuolla laatikossa ja jäävät vähälle käytölle. Olen hyvin pitkälti paletti-ihminen ja väreistä inspiroituminen on paljon helpompaa, kun näkee useamman kerralla.

Noh, eilen sitten iski joku ahaa-elämys ja päätin väsätä palettini itse, kerta MUS ei niitä tällä hetkellä näytä myyvän. Teidän iloksenne tein askarteluistani tutoriaalin, jos vaikka joku muukin hurahtaa. Samaa ideaahan voi toki käyttää muillekin luomiväreille.


Paletin tekoon tarvitset ainakin:

 • Kivan rasian (tähän voi nyt käyttää kaikki ne kivat kosmetiikkalaatikot, joita olet ehkä säästellyt)
 • Vaahtomuovia (sisälmyksensä projektiin luovutti IKEAsta ostettu istuinpehmuste Bertil)
 • Kaksipuoleista teippiä
 • Mattopuukon
 • Sakset
 • Kynän
 • Viivoittimen
 • Askartelualustan tai muun mattopuukkoa kestävän alustan
 • Yhtä monta luomiväriä kuin paletissasi on reikiä, tuloksen testailuun

Jos oikein haluat tuunata, niin tarvitset lisäksi:

 • Kuplamuovia
 • Jämäkkää askartelupaperia

Käteväksi osoittautui myös:

 • Muistiinpanopaperi
 • Roskapussi (tämä on yllättävän roskaavaa hommaa)
 • Imuri (vaahtomuovista lähtee putua)


Sitten hommiin! Piirrä vaahtomuoviin laatikon pohjan ääriviivat ja leikkaa pala pois. Sakset olivat tässä helpoimmat.


Passaile pala laatikkoon sopivaksi. Vaahtomuovissa näkyy sitten kaikki pienimmätkin nirheämiset, mutta käyttöä epätasainen reuna tuskin haittaa. Ei haittaa, vaikka palasta tulee vahingossa hitusen liian pieni. Luomivärit kuitenkin levittävät vaahtomuovia sivulle ja painavat sitä reunoja vasten.


Piirrä vaahtomuoviin luomivärien paikat. Käytin alkuun matemaattista metodia, eli laskin paikat millilleen ja piirsin rinkulat vasta sitten. Loppuajasta totesin, että lähes samaan lopputulokseen pääsee, kun asettelee luomivärit vaahtomuoville silmää miellyttävällä tavalla ja piirtää rinkulat niiden avulla.


Leikkaa palat irti mattopuukolla. Kannattaa tehdä aika yhtenäisiä viiltoja, koska mitä enemmän nirheää, niin sen nirhetymmän näköinen on myös lopputulos. Edelleen epätasaisia reunoja ei kannata kovin paljoa surra. Ne jäävät luomivärien reunaa vasten piiloon. Rei'istä kannattaa tehdä aika tarkkaan luomivärin kokoiset. Yritin alkuun tehdä niistä pienemmät, koska ajattelin, että luomiväri pysyisi paletissa tiukemmin. Tämä kuitenkin sai vaahtomuovin kupruilemaan.


Testaa vaahtomuovia laatikossa mielellään luomivärien kanssa. Tarkista, että vaahtomuovi pysyy laatikossa tasaisena, eikä mikään reikä ole niin kireä, että vaahtomuovi sylkee luomivärin ulos.


Jos olet tähän tyytyväinen, niin kiinnitä vaahtomuovi teipillä laatikkoon ja olet valmis! Minä päätin tuunailla vielä vähän, koska totesin, että värit ovat laatikossa aika syvällä. Joten lisäsin laatikon pohjalle pari kerrosta kuplamuovia pohjan korottamiseksi. Kuplamuovin kiinnitin paikalleen teipillä.


Kuplamuovin päälle leikkasin askartelupaperista "välipohjan". Huomasin myös, että kuplamuovista oli se yllättävä etu, että luomivärit saa paljon helpommin laatikkoon ja sieltä ulos, koska pohja joustaa hieman. Kiinnitä paperi teipillä paikoilleen.


Viimeiseksi vielä teippikiinnitys vaahtomuovillekin. Tähän osuuteen voi tosin käyttää jotain muutakin kiinnitysmetodia. Teippi ei nimittäin ota vaahtomuoviin kovin hyvin kiinni. Vaahtomuovi pysyy kuitenkin laatikossa aika hyvin ilmankin, joten asia tuskin on kovin kriittinen. Asettele luomivärit paikalleen ja valmista on!

Minun piti alunperin vielä peittää vaahtomuovi toisella kerroksella askastelupaperia, mutta valitettavasti se oli kuolleena syntynyt ajatus. Luomivärien saaminen koloihinsa paperin takia oli hankalaa ja vaahtomuovi pilkotti reunoista kuitenkin. Totesin, että pelkkä vaahtomuovi on sittenkin se siistimpi vaihtoehto.


Kun vauhtiin pääsee, niin näitähän väsäilee useamman.


Käytännöllisyydestä ja kestävyydestä en mene mihinkään takuuseen. Jos vaahtomuovi kovasti sotkeentuu tai rispaantuu, on laatikon sisälmysten vaihto toisaalta aika helppoa.

Tuleeko teidän käytettyä yksittäisiä luomivärejä vai oletteko enemmän paletti-ihmisiä?

9 kommenttia:

 1. Onpas todella kätevä idea ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Olen itsekin näihin aika tyytyväinen :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Selkeästi töissä oli nyt loppuviikosta vähän tylsää, kun siellä sai tämmöisiä ideoita :D

   Poista
 3. Tosi hienot! Näyttävät kauniilta ja mulla ainakin tulis enemmän käytettyä monovärejä jos tekisin samoin kuin sie! :) Kiitos selkeistä ohjeista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Minäkin tykkään näistä sitä enemmän, mitä enemmän näitä tuijottelen. Käyn niitä aina väliin tuolla keittiön pöydällä silittelemässä :D

   Poista
  2. Hah, ymmärrän täysin! :D Miekin tykkään vaan ihastella mun paletteja... :)

   Poista
 4. Upeat! Ite keräilen enemmän kokonaisia paletteja, mutta todella hyvä idea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kokonaisissa paleteissa on kyllä sitä jotain, mutta aika kivalta nämä yksittäisetkin luomivärit näyttävät, kun pistää monta yhteen :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...